Tot mai mulți români se întreabă care sunt regulile pe care trebuie să le respecte înainte de a merge să le fie recoltate probe pentru testul COVID-19.
Una dintre cele mai frecvente întrebări este cea legată de consumul de apă sau alimente înaintea testării, dat fiind că, în cazul analizelor de sânge, în general le este interzis pacienților să mănânce înaintea recoltării probelor.
Libertatea notează că, în general, celor care se pregătesc de un test Real Time PCR, li se recomandă să evite ingestia de alimente sau lichide sau spălatul pe dinți înaintea prelevării probelor. De asemenea, se recomandă ca pacienții să nu fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale.
Astfel de recomandări sunt prezentate de majoritatea clinicilor care se ocupă cu astfel de teste.
Cu toate acestea, unii specialiști contrazic aceste recomandări. Spre exemplu, Maria Nica, șefa de laborator din cadrul Spitalului Clinic dr. Victor Babeș din Capitală, spune că protocoalele OMS nu prevăd o astfel de interdicție.
„Conform protocolului de recoltare, emis de OMS pe 11 septembrie 2020, ca și în toate protocoalele în baza cărora am lucrat din februarie până astăzi, nu se specifică obligativitatea sau regula ca pacientul căruia i se recoltează proba să nu mănânce. Recoltarea secrețiilor din căile respiratorii superioare implică folosirea a două tampoane. Unul recoltează din fosele nazale cât mai posterior, iar al doilea se folosește pentru recoltarea exudatului faringian. Ambele tampoane se introduc în același recoltor din care se lucrează proba”, a explicat aceasta pentru Libertatea.
Cu toate că unele clinici recomandă ca pacientul să nu mănânce, să nu bea apă și să nu fumeze înainte de recoltare, Maria Nica spune că principalele recomandări în cazul unei testări pentru COVID-19 sunt altele.
„Nu s-a pus problema dacă pacienții au mâncat sau nu, pentru că o sursă bună de virus venea din nas. Altele sunt recomandările: testul să se facă cât mai devreme din momentul unui contact cu o persoană presupusă sau confirmată pozitiv cu COVID și recoltarea secreției să se facă cât mai profund posterior, în fosele nazale. Se recomandă să se sufle nasul înainte de recoltare, pentru că mucusul și fibrina din secrețiile nazale sunt factori inhibitori ai reacției de PCR”, spune specialistul.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a explicat că nici fumatul, nici consumul de alimente și nici consumul de apă nu afectează calitatea probelor recoltate, întrucât acesta este un test genetic.
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar din Capitală pune și el acces pe modul în care sunt recoltate probleme decât pe consumul de alimente sau de apă. Acesta spune că este foarte important ca, în timpul recoltării, „să se intre cu bețișorul cât mai profund”.
„Cea mai mare încărcătură de virus se află în nazofaringe, așa că nu contează dacă omul a mâncat sau nu”, spune Valeriu Gheorghiță.